Ryż bez gotowania

17 września 2009, 12:53

Indyjscy naukowcy z Central Rice Research Institute (CRRI) w Orisie wyhodowali nowy rodzaj ryżu, którego przed jedzeniem nie trzeba gotować, a jedynie moczyć w wodzie.



Mniej wydajni bosobiegacze

29 marca 2012, 05:48

Bieganie boso staje się coraz popularniejsze. Zanim jednak ktoś zdecyduje się zzuć buty, warto się zapoznać z najnowszymi badaniami naukowców z University of Colorado in Boulder. Przekonują oni, że bieganie bez butów jest mniej wydajne energetycznie (Medicine & Science in Sports & Exercise).


Baby boom wśród zagrożonych goryli

2 września 2020, 11:43

Wśród zagrożonych goryli górskich z Parku Narodowego Bwindi w ciągu 6 tygodni urodziło się 5 młodych. We wpisie zamieszczonym 1 września na Facebooku Uganda Wildlife Authority (UWA) napisała, że po urodzeniu dziecka przez 18-letnią samicę o imieniu Ruterana liczebność stada Rushegura wzrosła do 18 osobników. Biorąc pod uwagę statystyki, UWA obwieściła, że mamy do czynienia z prawdziwym gorylim baby boomem.


© Scott BauerU.S. DoA

Czarna soja zapobiega cukrzycy

26 lutego 2007, 12:17

Jedzenie czarnej soi pomaga obniżyć poziom tłuszczów oraz cholesterolu i zapobiegać cukrzycy.


Gdzie człowiek nie może, tam psa pośle

24 lutego 2017, 06:23

Naukowcy postanowili wykorzystać specjalnie szkolone psy do określania liczebności i rozmieszczenia gepardów w Liuwa–Mussuma Transfrontier Conservation Area w Prowincji Zachodniej w Zambii.


Składnik korzenia lukrecji zabezpiecza przed uszkodzeniami słonecznymi

19 lutego 2015, 13:31

Likochalkon A (LicA) - flawonoid z korzenia lukrecji - chroni skórę przed stresem oksydacyjnym wywołanym promieniowaniem UV.


Jabłkowe opakowanie

29 września 2009, 08:30

Talerzyki z otrębów pszennych czy sztućce z trzciny cukrowej to coś, do czego zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Teraz do motywów ekologicznych dołączyły jednak przesłanki zdrowotne, co skłoniło naukowców do rozpoczęcia prac nad jadalnymi opakowaniami pozyskiwanymi z jabłek, które zabezpieczają przed patogenami namnażającymi się w mięsie drobiowym (Journal of Food Science).


Zbadano białko zarządzające obroną przed stresem oksydacyjnym

6 kwietnia 2012, 19:48

Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii badali białko Nrf2, które chroni m.in. komórki nowotworowe przed stresem oksydacyjnym wywoływanym przez radio- czy chemioterapię.


W zagrożonej populacji orek SRKW urodziło się kolejne młode

29 września 2020, 12:04

Na początku września informowaliśmy, że orka Tahlequah (J35), która w 2018 r. przepychała głową nieżywe młode przez co najmniej 17 dni, urodziła parę dni wcześniej żywe cielę (J57). Teraz wiadomo już, że jest to samiec. Na tym jednak nie koniec dobrych wiadomości. Stado J powiększyło się bowiem o kolejnego członka. Tym razem matką została J41.


© Barfooz

Białka walczą z lodem

8 marca 2007, 09:38

Naukowcy natrafili na ślad białek, które zapobiegają zamarzaniu. Pokrywają one powierzchnię kryształów lodu i nie dopuszczają do ich powiększania się (tworzą na powierzchni coś w rodzaju imadła).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy